Linkbuilding

Link-building is het plaatsen van hyper-links (backlinks) op de website’s van derden. Linkbuilding is een onderdeel van (offpage) zoekmachine optimalisatie. Linkbuilding was ooit simpel maar vandaag de dag komt er bij linkbuilding een “stukje” techniek en kennis kijken wil je echt rendement of zelfs überhaupt resultaat behalen met link-plaatsing. Bij linkbuilding gaat het om het totaalplaatje of te wel het link-profiel van een website. Etaleer je website als een professional en spam niet heel internet vol 😉

De logica van Linkbuilding

Denk aan kwaliteit, geen kwantiteit! Zoekmachine’s, waarvan (ook in Nederland) Google de bekendste, kijken naar de betrouwbaarheid en zelfs de “natuurlijke” factoren in het link-profiel van een website. Is er voldoende afwisseling van URL’s, anchors, dofollow & nofollow links, en is het linkprofiel niet over-geoptimaliseerd voor één of meerdere zoekwoorden/keywords? Zijn de door Google geïndexeerde backlinks relevant aan de verwezen content en is er sprake een natuurlijke hoeveelheid? Zijn backlinks bewijsbaar gekocht of zijn de links natuurlijk en bouwt je website er autoriteit mee op? Op deze en nog veel meer vragen dien je antwoord te kunnen geven voordat je begint aan linkbuilding. Het opzettelijk plaatsen van linkjes is in de “ogen” (algoritmes) van Google eigenlijk illegaal. In de perfecte wereld zouden mensen je bedrijf/merk/website vanzelf benoemen en krijg je van bezoekers/klanten/cliënten  op een natuurlijk wijze backlinks naar je website. Is je website noemenswaardig? Dan word je naam van zelf benoemd (citations) en zullen mensen ook linkjes plaatsen naar je domeinnaam. Als dit het geval is zal er veel variatie aan anchors en deeplinks ontstaan, een linkprofiel is dus natuurlijk als er een groot diversiteit aan anchorlink is. Als je zelf backlinks gaat plaatsen moet je hier dus heel veel rekening mee houden! Wil je met een keyword ranken? Optimaliseer dan vooral je content en interne linkbuilding op keywords en focus je niet op het keyword met linkbuilding MITS je veel variatie en synoniemen gebruikt. Anchorlinks dienen te bestaan uit een groot variatie van woorden, zinnen, synoniemen en lsi woorden. Voordat je je waagt aan anchor-linkbuilding is het belangrijk dat je eerst veel informatie vergaart op internet zodat je de kans op een google penalty verwaarloosbaar maakt! Begin altijd met branding voordat je met keywords begint. Zorg dus voor links met enkel je domeinnaam en url op verschillende manieren.

BV:

Uw Domein Naam
Uwdomeinnaam.nl
www.Uwdomeinnaam.nl
http://www.Uwdomeinnaam.nl
https://www.Uwdomeinnaam.nl (SSL implementatie = optioneel máár aanbevolen)

Bovenstaande manier van linkbuilding zal wanneer geplaatst met kleine regelmaat en hoeveelheid (bv elke dag 1 link) altijd goed werken MITS de linkjes vanaf relevante website’s komen. Een goede manier om dit uit te voeren is om linkjes te plaatsen op gastbloggen (artikelwebsites), socialmedia netwerken, startpagina’s (met mate en enkel hoge PA/DA/TF metrics) en dergelijke bedrijfs en website directory’s. Later meer over branding.

Relevante, bruikbare en nuttige  backlinks

Ken je mensen met een gelijksoortige website? Probeer linkjes te versieren in de content ofwel tekst. Deeplink dan naar een pagina die zeer relevant is en die ook BRUIKBAAR/NUTTIG is! Google zal een linkje die ook daadwerkelijk veel gebruikt wordt extra waarde geven! Ken je niemand met een website in jou niche? Ga dan via Google opzoek naar relevante websites en benader de webmaster/eigenaar en kijk of er iets te regelen valt. Wellicht heb je meer dan één website en kun je een andere relevante link terug aanbieden. Een homepage link, in content link of gastartikel is dus wat je het liefste wil. Geen link in de footer of sidebar want “sitewide” links worden meestal gezien als spammy.. Probeer website’s te vinden met een goede PA (page authority), DA (Domain authority). boven de 15 is oké, boven de 35 is wat ECHT de moeite waard is!

Check de PA en DA van een website met een tool als http://www.seoreviewtools.com/website-authority-checker/

Naast de PA/DA is ook TrustFlow een belangrijke metric. Het is belangrijk dat een website een redelijk gelijke citation flow/trust flow hebben. Een website met zeer hoge citation en een lage of zelfs geen trustscore moet je VERMIJDEN. een verschil is normaal dus een trust flow van 10 en citation van 20 is bijvoorbeeld redelijk goed.

Check de Trustflow van een website met een tool als http://websiteseochecker.com/bulk-check-trust-flow-citation-flow/

TIP: Gebruik je Google Chrome (aanrader) als internetbrowser ? Gebruik dan de gratis MOZ toolbar welke je automatisch de PA en DA van een pagina laat zien. In plaats van de citation/trust geeft de MOZ-bar je een spamscore, deze wil je zo laag mogelijk. Backlinks vanaf een website zonder spamscore ben je naar op zoek. Een website met spam 1 of 2 is te overwegen als je de website vertrouwd en de PA/DA hoog zijn. Vertrouw je de website niet en denk je dat de website verkeerde SEO technieken hanteert dan moet deze website dus links laten liggen.

Dus even samengevoegd; In het slechte geval, ziet Google onlogische links van niet relevante website’s, een overkill aan zoekwoorden in de backlinks of een onwaarschijnlijk hoog aantal backlinks in korte tijd.  De logica van linkbuilding is gewoon kwaliteit, zorg voor linkjes op plaatsen die gebruikers daadwerkelijk gaan gebruiken. Verkoop je bijvoorbeeld schoenveters? Een linkje op een blog over schoenen is heel relevant en grote kans dat mensen er op klikken. Plaats je een linkje op een website die gaat over bijvoorbeeld gezondheid, tja niet relevant en de kans dat er ooit iemand op de link klikt is nihil. NIET doen dus.. Stel je zelf de volgende vragen? Is mijn artikel/gastblog hier van toegevoegde waarde? Heb ik de link zo geplaatst dat mensen er ook echt op klikken (triggeren)

linkbuilding

Voor dat je begint met linkbuilding is het zeer aanbevolen om je eerst te verdiepen in de richtlijnen van Google, de Google algoritmes en de aanbevolen werkwijze met betrekking tot linkbuilden. Voor dat je gaat linkbuilden is het ook sterk aanbevolen om eerst dit onpage zoekmachine optimalisatie stappenplan door te nemen (en waar mogelijk uit te voeren). Om te scoren in Google dien je immers te beginnen met een goede basis, in dit geval is dat je website zelf. Een technisch correcte website met daarop geoptimaliseerde teksten is een must voor je met backlinks plaatsen begint.

Hulp nodig? Neem contact op voor hulp van een ervaren zoekmachineoptimalisatiespecialist.
Wij helpen graag met goedkope-linkbuilding

Linkbuilding = branding

Zoals eerder al wat geschreven over branding.  “Branding” is tegenwoordig het belangrijkste van linkbuilding (en minst gevaarlijk). De tijd dat anchorlinks (tekstlinks) de belangrijkste factor was in SEO/linkbuilding is voorbij. Onpage SEO is tegenwoordig eigenlijk al voldoende om je website goed te laten scoren in Google. Dit wil niet zeggen dat externe anchor links niet werken, wel wil ik er mee duidelijk maken dat dit gevaarlijk dicht bij black-hat linkbuilding in de buurt komt (lees = blackhat). Gebruik gewoon de URL als link en zorg voor links van relevante website’s. Enkele links van on-relevante website’s zijn natuurlijk en links en rechts zijn niet relevante links dus wel van kleine meer waarde. Probeer echter zo veel mogelijk links te plaatsen op pagina’s met content die relevant zijn aan het onderwerp op de pagina waar je naar toe linkt. Wel is het gebruik van je merk/website naam (domeinnaam) aan te raden als anchor. Dit noemen we branding, het opbouwen van je merk cq. naamsbekendheid. Probeer vooral backlinks te krijgen op pagina’s waar niet veel uitgaande links staan en het beste is om een link te hebben in de content/tekst ( zogenoemde in-content links).
Linkjes vanaf startpagina’s en directorys met mate gebruiken! (let op hoge Domain & Page Authority, TrustFlow en lage spamscore)

Autoriteit en Betrouwbaarheid is alles

Zoals eerder al even beschreven; als je op zoek gaat naar linkpartners kies dus vooral website’s uit die relevant zijn aan jouw website. Heb je leuke websites gevonden? Wees er dan zeker van dat deze websites wel autoriteit hebben en daarnaast betrouwbaar zijn in de ogen van Google. Vroeger was dit simpel en deed je dit aan hand van PageRank (PR), dit was simpel weg een soort populariteitsindex. Door het vele misbruik van dit achterhaalde systeem is het aan te raden om nu partner website’s te toetsen op Domein Autoriteit (DA), Pagina Autoriteit (PA) en Trusflow (TF).
Wil je dus echt resultaat?!, Check de website waar je een link wilt plaatsen dus eerst met een website autoriteit check en Trust Flow check.

Hulp van een Linkbuild Specialist

Wil je een beter linkprofiel of wil je linkbuilding laten uitvoeren? Zoek je iemand die een SEO stappenplan voor je website uitstippelt?
Wij vinden het een uitdaging om je website te leiden naar de top! Van particulier tot MKB!
Wij hebben ervaren linkbuilders die betaalbaar doch ervaren en vakbekwaam zijn!
Neem contact op voor de mogelijkheden.

Linkbuilding tips

Zelf beginnen met linkbuilding? Lees dan onze linkbuilding-tips

Ook leuk deze top 10 SEO tips