Een opleiding verzorgende ig volgen

Wouter Wevers Gezondheid & Medisch Leave a Comment

Het beroep van een verzorgende ig is uitdagend en soms wel een beetje stressvol. Daarentegen geeft werken in de zorg iemand veel voldoening. Een verzorgende ig ondersteund andere mensen in hun zorg. Deze zorg is zorg in het breedste van het begrip. Het gaat hier om gehandicaptenzorg, thuiszorg, ouderenzorg en nog veel andere vormen van zorg. De taken van een verzorgende ig lopen ver uiteen. Een verzorgende ig ondersteunt zijn of haar patienten met persoonlijke verzorging, huishouding en voert kleine medische ingrepen uit. Het doel van een verzorgende ig is wisselend. Een van de doelen is om de patienten weer in staat te stellen om zelf in de verzorging te voorzien. Op deze manier heeft een verzorgende ig een deels opleidende en trainende rol. Daarnaast voert een verzorgende ig lichte medische handelingen uit. Een verzorgende ig heeft geen artsendiploma en mag daarom geen uitgebreide medische ingrepen uitvoeren. De verzorgende ig mag bijvoorbeeld wel dingen zoals een katheter aansluiten en iemand aansluiten op sondevoeding.

De opleiding tot verzorgende ig

Een verzorgende ig wordt men door hiervoor een opleiding te volgen. Deze opleiding is op het mbo. De opleiding verzorgende ig is een niveau 3 opleiding. De opleiding verzorgende ig kan men niet volgen op een ander niveau dan mbo 3. De mbo niveau 2 opleiding is te laag voor verzorgende ig en mbo 4 is te hoog. Het is natuurlijk wel mogelijk om met een niveau 4 opleiding aan de slag te gaan als verzorgende ig. Met een niveau 4 opleiding kan men verpleegkundige worden.

De opleiding tot verzorgende ig kan men volgen via een bbl route of via een bol route. Het verschil zit hem in de mate van praktijk en de totale studielast. BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Zoals de omschrijving aanduidt wordt iemand in zijn beroepsleerweg begeleid. Met een BBL opleiding werkt iemand als leerling bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast gaat deze persoon naar school en volgt hier theorielessen. Op deze manier doet een persoon deels kennis op vanuit de praktijk en deels kennis op vanuit de theorie. Normaliter is het zo dat een BBL leerling ongeveer 4 dagen per week werkt en 1 dag per week naar school gaat.

Een BBL leerwerk overeenkomst

Om toegelaten te worden tot de bbl opleiding verzorgende ig heeft iemand een gerichte vooropleiding nodig. Dit kan een mbo 2 opleiding, een vmbo opleiding of een overgangsbewijs naar havo 5 zijn. Daarnaast heeft iemand een leerwerk overeenkomst met een erkend leebedrijf nodig. Om in aanmerking te komen voor de bbl opleiding heeft iemand dus al een overeenkomst met een leerwerkbedrijf nodig. Een bbl leerling sluit met dit bedrijf een overeenkomst dat hij/zij bij het bedrijf in dienst mag komen als leerwerk student. Hiervoor ontvangt men een leerlingvergoeding en draait de leerling onder begeleiding mee met de werkzaamheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *