Backlinks voor linkbuilding (SEO)

De toekomst van backlinks (Matt Cutts)

Backlinks

Backlinks

Backlinks zijn klikbare linkjes, ofwel hyperlinks, vanaf de ene naar de andere website. Het genereren van meerdere backlinks kan de SERP (Search Engine Result Page) van je website flink doen stijgen. Met backlinks kun je dus de positie van je website in zoekmachines als Google, Bing en Yahoo (ed.) doen verbeteren, dit is een stukje “zoekmachine optimalisatie” en wordt linkbuilding genoemd.
Door de zogeheten algoritmes van Google is te veel en snel backlinks plaatsen niet meer veilig voor de autoriteit van een website. Google wordt steeds slimmer door ontwikkeling en heeft een systeem ontwikkeld die onnatuurlijke linkbuilding, zelfs met terugwerkende kracht, kan herkennen en bestraffen. Dit komt omdat er veel misbruik word gemaakt van deze manier van zoekmachineoptimalisatie. Naast de natuurlijkheid van de backlinks van een website let Google ook steeds meer op de inhoud en structuur van de website. Backlinks worden een steeds kleine factor in zoekmachine optimalisatie. Weliswaar zullen de eerstkomende jaren backlinks een pijler blijven in de SEO. En let op kwaliteit boven kwantiteit! Probeer je website dus op een professionele manier te promoten, geen spam maar louter waardevolle links vanaf webpagina’s die relevant zijn, weinig uitgaande links hebben en ook daadwerkelijk gebruikt worden door bezoekers. Des temeer een link gebruikt gaat worden, hoe waardevoller voor je website. Daarnaast moet er gelet worden op de metrics van een website’s. Niet vertrouwde spammy  website’s, met lage/geen TrustFlow en veel hogere citationflow moet je vermijden. Een hoge DA/PA is een ook succesfactor.

Nofollow en (Do-)Follow Backlinks

Backlinks kopen mag niet van Google, maar adverteren natuurlijk wel.
Om reguliere en betaalde links te kunnen onderscheiden heeft Google de nofollow link in het leven geroepen. Aan de hyperlink word de rel=”nofollow” tag toegevoegd om Google te laten weten dat het om een website gaat die adverteert op jou webpagina. Met een nofollow link vertel je Google dat hij die link niet hoeft te volgen omdat je bijvoorbeeld de website niet geheel vertrouwt/aanbeveelt. Veel mensen denken dat nofollow links niet meewegen met SEO maar dat is onjuist! Nofollow links, zoals social media links (social signals) en een link op Marktplaats of Wikipedia kunnen wel degelijk invloed hebben op jou SERP/SEO. Naast de traffic die een nofollow link op kan leveren is de “nofollow” aanduiding slechts een richtlijn. Je verteld Google dat je jou “link-juice” niet verloren wil laten gaan aan een niet vertrouwde website. Maar Google registreert (indexeert) de link wel en deze backlinks zijn wel degelijk een mee spelende factoor met linkbuilding. In een natuurlijk linkprofiel behoren ook nofollow links te zitten (richtlijn). No-follow links zijn louter bedoeld voor externe links, nofollow links voor interne linkbuilding zijn vrijwel nooit aan te raden. Voor interne pagina’s die geen waarde hebben is er namelijk de noindex tag. Voor je backlinks gaat genereren door middel van linkbuilding, zorg dan eerst voor sterke content, duidelijke websitestructuur en (mobiele) gebruiksvriendelijkheid.

Wil je geen risico nemen met je website maar toch in afzienbare tijd een lucratieve positie in Google bemachtigen? Wij helpen je graag met linkbuilding, zoekmachine optimalisatie en al het andere wat bij je website komt kijken!

Vragen? Wij delen graag onze kennis!