Watersnijden, als een warm mes door de boter

De uitdrukking als een warm mes door de boter had net zo goed: als een watersnijder door een stuk metaal kunnen zijn. Watersnijden is namelijk een manier om metaal en andere metalen zonder enige moeite te snijden. Om eventjes bij het begin te beginnen:

 

Wat is watersnijden precies?

Watersnijden is manier om veel materialen te snijden. En met veel materialen bedoel ik ook echt veel materialen:

Staal, RVS, beton, koper, delrin, leer, hout, marmer, titanium, aluminium, glas, graniet, rubber zijn slechts enkele voorbeelden. Met het snijden kun je hele harde materialen heel nauwkeurig snijden. Dat het snijden zo nauwkeurig werkt komt onder andere door het feit dat bij het snijden gebruik gemaakt wordt van ontzettend nauwkeurige techniek en een hele dunnen waterstaal.

 

Hoe werkt het watersnijden?

Bij watersnijden wordt een materiaal dat gesneden moet worden onder de watersnijder gelegd. De watersnijder wordt met de computer aangestuurd in de bewegingen. Bij het snijden wordt door een kop van diamant of een ander hard materiaal een waterstraal gespoten. De waterstraal wordt met zo’n harde kracht uit de kop gespoten dat het haast door elk materiaal heen gaat. De waterstraal wordt namelijk met 4000 bar gespoten. Ter vergelijking, een normale huiskraan heeft zo’n 10 bar. Aan de waterstraal van een watersnijder wordt vaak ook nog een abrasief toegevoegd. Een abrasief is een soort schuurmiddel. Kleine korrels die het nog makkelijker maken om door een materiaal heen te snijden.

 

Wat zijn de voordelen van watersnijden?

Met watersnijden kun je haast elk materiaal snijden. Het werkt ontzettend nauwkeurig en omdat een waterstraal geen zaagpuntjes heeft levert het snijden een vlak resultaat. De randjes hoeven niet meer bewerkt te worden omdat ze compleet braamloos zijn. ook behoudt het materiaal zijn eigenschappen, er staat geen druk op het materiaal dus kan het daarna normaal bewerkt worden.

 

Waar kun je watersnijden?

Het proces moet uitgevoerd worden door professionals. Zij weten hoe je de machines bedient en wat er allemaal mogelijk is. Het bedrijf dat dit professioneel voor u kan doen is constructiebedrijf Kraan & Roos. Neem contact op met Kraan & Roos via de website of via de telefoon voor meer informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *