Regelmatig lunchen achter bureau op kantoor

Er is een onderzoek uitgevoerd onder 8.000 Europese kantoormedewerkers en hieruit is blijkt dat veel Nederlanders regelmatig achter hun bureau lunchen. Meer dan twintig procent zelfs. Meer dan de helft van de werknemers neemt op kantoor elke dag een korte pauze tussen de werkzaamheden door. Als de onderzoeksresultaten van Nederland worden vergeleken met andere Europese landen, valt het direct op dat andere Europeanen minder vaak achter hun bureau lunchen. Zuid-Europeanen lunchen het minst achter hun bureau.

Nederlandse kantoormedewerkers lunchen gemiddeld ook het kortste van alle Europeanen, slechts 26 minuten. De werknemers in andere Europese landen lunchen allemaal langer. Ten opzichte van 2012 is de gemiddelde Nederlandse lunch zelfs nog twee minuten korter geworden.

Flexibiliteit van lunchtijden

Bijvoorbeeld op kantoor in Den Bosch of in kantoorruimtes in Amstelveen zijn ongeveer 30 procent van de medewerker niet beslissingsbevoegd als het gaat om de lunchtijd. Er wordt door ondernemingen vaak gebruik gemaakt van een lunchrooster. Dit komt doordat er bijvoorbeeld rekening moet worden gehouden met een keuken of cateringservice. Voor andere bedrijven is het lunch-tijdstip vaak een ongeschreven regel. In een bedrijfsverzamelgebouw is het niet kosten- en tijdsefficiënt om de lunch voor lange tijd beschikbaar te stellen en daarom zijn de lunchtijden korter. Er zijn ook werknemers op kantoor die aangeven dat ze helemaal geen regels rondom lunchtijd hebben (35 procent). De meerderheid zit tussen deze twee uitersten in. Zij zijn flexibel als het gaat om de lunchtijd. Dit betekent dat veel werknemers uit eigen beweging kort lunchen.

Lunchen met collega’s

Nederlanders lunchen over het algemeen tegelijkertijd met hun collega’s, circa 65 procent. Het is erg belangrijk voor de teambuilding dat er gezamenlijk wordt geluncht. De informele sfeer tijdens de lunch is een uitstekend moment om over werk én privé zaken te praten. Je leert elkaar in een informele sferen veel beter kennen dan in een kantoorruimte. Dit zou een goede invloed hebben op de collegialiteit en teambuilding binnen kantoor. Dat heeft vervolgens weer een positieve invloed op de individuele werkprestaties van kantoormedewerkers.

Tot slot: drie tips

Samen lunchen is goed voor een onderlinge band tussen collega’s. Als werkgever kun je hier ook invloed op uitoefenen. Op die manier geef je een stimulans aan de gezamenlijke lunch tussen collega’s.

  1. Laat de lunch volledig verzorgen door een derde partij of door een werknemer
  2. Zorg dat er genoeg ontmoetingsplekken zijn in het kantoorpand
  3. Lunchen in een andere ruimte dan de kantoorruimte bevordert een informele sfeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *