Aanschouw Delfts Blauw aardewerk bij De Delftse Pauw

Iedereen kent wel het blauw-witte porselein. Het is Delfts Blauw porselein. Dit aardewerk ontstond eind zestiende eeuw en werd sindsdien altijd in en rond Delft vervaardigd. In die tijd was het een goedkoop alternatief voor het dure blauw-witte Chinese porselein. Gedurende een korte periode heeft het Delfts Blauw zijn opmars gemaakt en beleefde een enorme bloeiperiode in zeventiende en achttiende eeuw. Op dat moment waren er in de regio van Delft zo’n 32 aardewerkfabrieken actief met het produceren van dit handgemaakte servies. Na een glorie eeuw voor het Delfts Blauw gilde, werd het van de markt weggevaagd door een goedkoper aardewerk ui Engeland.

 

De Delftse Pauw

Tegenwoordig zijn er nog maar enkele fabrieken die nog Delfts Blauw aardewerk produceren. Een daarvan is De Delftse Pauw. Tot op de dag van vandaag wordt hier handgemaakt porselein vervaardigd. Een grote bijzonderheid is dat dit vakmanschap na honderden jaren nog steeds een familiebedrijf is. Tot op heden ten dagen wordt hier nog steeds porselein gemaakt en verkocht.

 

Rondleiding

Om meer te weten te komen over de geschiedenis van het Delfts Blauw aardewerk, kan je deelnemen aan een rondleiding in de showroom en een gedeelte van de werkplaats van de fabriek. In de showroom is serviesgoed te zien van honderden jaren terug. Tevens is te zien hoe het porselein door de eeuwen heen, verder is ontwikkeld naar zijn huidige status. Hier kom je erachter hoe de kleur blauw wordt verkregen.

 

Bezoek De Delftse Pauw

Het Delfts Blauw aardewerk van De Delftse Pauw wordt exclusief verkocht direct vanuit de fabriek. Dit betekent dat de prijzen van het porselein de werkelijke fabrieksprijzen zijn. Aan het eind van de rondleiding kan je hiervoor rondsnuffelen door de collectie in de winkel. Een bezoek aan De Delftse Pauw en een rondleiding zijn altijd gratis. Reserveren is niet nodig en bij een workshop wordt er altijd een kopje koffie of thee verzorgd, inclusief een echt Hollands koekje. Kijk snel op de website voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *