Trends in de poppenhuizenhobby

Hoewel veel mensen denken dat poppenhuizen enkel besteed aan kinderen zijn besteed, is het tegendeel waar. Er zijn namelijk alleen in Nederland al duizenden volwassenen die er een hobby van hebben gemaakt om miniatuur poppenhuizen en bijbehorende miniaturen te verzamelen.

Er zijn dan ook inmiddels tientallen grote bedrijven die inspelen op de vraag vanuit de markt en in een aantal gevallen zelfs internationaal opereren. Landen waarin de hobby echt grotere vormen heeft aangenomen, zijn onder andere Engeland en Spanje. Maar ook in Nederland groeit de populariteit steeds verder door.

Als gevolg van een steeds groter wordende markt en het toenemende aantal bedrijven dat een marktpositie probeert te veroveren, komt de poppenhuizenhobby steeds meer een ontwikkeling. Er zijn met name twee ontwikkelingen die bijzonder zijn te noemen: de afname van het aantal verkochte poppenhuizen en de opkomst van online poppenhuis workshops.

Online zelf poppenhuis miniaturen maken

Indien je voorheen wilde leren hoe je poppenhuisminiaturen zelf moest maken, dan was je vooral aangewezen op fysieke workshops waarbij je van een docent stap voor stap uitleg kreeg over hoe je het miniatuur kon maken en waar je rekening mee moest houden.

Sinds een aantal jaren zijn er ook behoorlijk wat YouTube video’s te vinden, die zijn gemaakt door hobbyisten die trots laten zien hoe ze hun eigen miniaturen voor een hun poppenhuis maken. Echter, een duidelijk stappenplan, alsook professionele instructies ontbreken vaak.

Sinds kort zijn er echter op een aantal websites online poppenhuis workshops te volgen. In dergelijke workshops leer je hoe je poppenhuis miniaturen zelf kunt maken. Net zoals bij de fysieke workshops, krijg je ook bij de online variant stap voor stap uitleg over hoe je het miniatuur kunt maken en met welke speciale technieken je bepaalde miniaturen een extra mooie uitstraling kunt geven.

Poppenhuizen minder in trek

De 2e belangrijke trend die we in de poppenhuishobby kunnen opmerken, is de enorme daling van complete poppenhuizen. Vroeger was het nog hip om een compleet poppenhuis te kopen of een kaal huis dat je zelf kon schilderen en behangen. Tegenwoordig zijn het vooral de scènes uit een poppenhuis die mateloos populair zijn. Redenen hiervoor zijn ongetwijfeld de economische recessie, mensen die minder ruimte hebben voor een compleet miniatuurhuis en de opkomst van complete productlijnen die zich focussen op een specifiek deel van hun poppenhuis.

Al met al kun je stellen dat de poppenhuizenhobby met twee belangrijke veranderingen te maken heeft. We zijn dan ook erg benieuwd naar wat de toekomst ons gaat brengen!

PS om een idee te krijgen van het welke workshops je zoals online kunt volgen, kun je het volgende poppenhuis workshops overzicht bekijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *