Improviseren van piano liedjes

Steeds vaker improviseren pianisten op de piano liedjes van de radio. Dit improviseren is natuurlijk super handig, maar het aanleren ervan kost meestal wel veel tijd. Je kunt namelijk ervoor kiezen om eerst gebruik te maken van bladmuziek, waarvoor de vaardigheid noten lezen een vereiste is. Om echt goed te kunnen improviseren zal je piano akkoorden moeten leren. Hieronder worden kort een aantal handige tips beschreven wanneer je van plan bent om piano liedjes te gaan improviseren.

Leer eerst de piano akkoorden

Het aanleren van piano akkoorden is in verhouding tot het noten lezen minder tijdrovend. Dit heeft onder andere te maken met de hoeveelheid lesstof. Zo zijn er een aantal belangrijke piano akkoorden waarmee je de meeste piano liedjes al kunt spelen. Toch zijn akkoorden per muziekinstrument weer verschillend, waardoor je weer opnieuw de akkoorden moet leren. Het noten lezen is namelijk universeel en daarom een goede investering als je van plan bent om naast de piano ook andere instrument te bespelen.

Speel op een rustig tempo

Om piano liedjes goed te kunnen spelen zal je eerst met èèn hand moeten beginnen. Wanneer je de completen door jou gekozen hand kunt spelen kun je met twee handen gaan spelen. Probeer eerst op een rustig tempo te beginnen en vervolgens steeds sneller te gaan spelen. Wissel af van hand en speel soms met twee handen tegelijk. Zo blijf je geconcentreerd en maak je minder fouten.

Luister goed naar de muziek

Natuurlijk is het altijd belangrijk om goed naar de muziek te luisteren. Zo is het belangrijk om de grondtoon te vinden. Dit is vaak èèn van de zeven stamtonen (eerste zeven letters van het alfabet). Wanneer je de grondtoon hebt gevonden kun je vervolgens bepalen, welke piano akkoorden bij het liedje horen. Heb je ook de juiste piano akkoorden gevonden? Dan is het nu tijd om samen met deze akkoorden te gaan improviseren op de piano.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *