Horloge

Horloge

Horloge

 

Het woord horloge is afkomstig uit het Frans en is een uurwerk voor om je pols. Met deze draagbare klok (montre) kan er naast de tijd ook vaak de datum (dag/maand/jaar) afgelezen worden.
Een horloge is naast een praktisch instrument om de tijd af te lezen ook steeds meer een sieraad.
Naast een fraaie wijzerplaat zijn horloges steeds meer versierd met allerlei decoraties om zo ook als sieraad te functioneren. Een horloge kan veel uitstraling toevoegen aan je outfit, het gezegde het kleding maakt de man is dan ook van toepassing op een horloge. Een horloge kan namelijk veel toevoegen aan de uitstraling van een outfit en een horloge met veel bling bling kan zelfs “de man maken”.

Het ontstaan van horloges

 

Horloges stammen al uit de middeleeuwen. In de middeleeuwen werd er al gebruik gemaakt van een “quadrans” wat een kwartronde schijf was met daarin gaatjes. Dit instrument werd gebruikt met behulp van zonlicht en graden. (een soort zonnewijzer –/ zonneklok). In de 15e eeuw kwam er de noodzaak voor draagbare klokken (navigatie zeelieden) aangezien het aflezen van de tijd via de sterren en de horizon (breedtegraad-/lengtegraad) verreweg accuraat was. Zo was de chronometer het eerste accurate draagbare uurwerk. Er waren al eerdere klokken maar deze hadden een slinger nodig en deze waren dus niet toepasbaar voor draagbare uurwerken zoals horloges.
Er waren in de 16e eeuw al Duitse klokken met een veermechanisme (uitvinder Peter Henlein) deze werden gedragen om de riem of de hals-ketting. Dit mechanische uurwerk was nog niet nauwkeurig genoeg als minutenwijzer aangezien het klokje te veel last had van wrijving. Na vele verbeteringen en doorontwikkeling van deze uurwerken werd pas in de 19e eeuw het uiteindelijke, precies lopende, polshorloge uitgevonden door Patek Philippe. Toen de tijd werd het polsuurwerk nog gezien als een damessieraad.

Het hedendaagse polshorloge

Vandaag de dag zijn er veel verschillende soorten horloges verkrijgbaar. Zo zijn er mechanische en kwarts polshorloges maar kan er ook gekozen worden voor een digitale tijdsaanduiding.
Digitale horloges zijn net zo nauwkeurig als analoge horloges maar hebben wel een stroombron nodig en daarvoor moet er regelmatig een nieuwe batterij in digitale horloges. Analoge horloges daarin tegen kunnen werken op een opwindmechanisme of zijn zelfs voorzien van een opwindend mechanisme. Daarnaast zijn er vandaag de dag veel extra functies op horloges bijgekomen zo zijn er duikhorloges, horloges met wekker, stopwatch, zonnestand, maanstand, kalender, chronometer, repetitiewerk, tachymeter, Rattrapante of beschikken over een tweede tijdzone. Er zijn zelf polshorloges verkrijgbaar welke gekoppeld kunnen worden aan je smartphone zodat je met je horloge je telefoon kunt bedienen (touchscreen). Met een zogeheten smartwatch kun je door middel van een ingebouwde microfoon en speaker zelfs telefoneren, foto’s maken en vrijwel van alle functies gebruik maken welke je met je telefoon ook kan.

Horloges als sieraad

Zoals vroeger een horloge werd gezien als damessieraad is een horloge tegenwoordig voor zowel dames als heren een geliefde toevoeging van de outfit. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is verkrijgbaar; gouden, zilveren, titanium, maar ook horloges met diamanten, strass-steentjes en kristal zijn immens populair. Zo zijn horloges niet enkel meer bedoeld als draagbaar uurwerk (instrument) maar ook een deel van je outfit en sieradencollectie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *