Zo koop je de juiste terrasoverkapping

Een terrasoverkapping kan het aantal dagen dat je buiten in de tuin kunt zitten enorm vergroten, maar dan is het wel belangrijk dat je een model hebt gekocht dat aan jouw wensen en behoeften voldoet. Doe je dat niet? Dan is de kans op een verkeerde aankoop behoorlijk groot en dat is zonde want je wilde juist onbezorgd van het tuinleven kunnen gaan genieten nietwaar? Het is daarom verstandig om tijdens het oriënteren op overkappingen jezelf een aantal vragen te stellen zodat je beter weet welke overkapping wel bij je past en welke niet.

Vraag 1: Met hoeveel mensen wil ik de overkapping gebruiken?

Hierbij is het belangrijk dat je niet alleen aan de gezinsleden denkt, maar ook een eventuele gasten. Ben je er bijvoorbeeld iemand die ervan houdt om in de zomer heerlijk te barbecueën en daarbij veel gasten uit te nodigen? Dan is het belangrijk om een overkapping te kiezen die voldoende ruimte biedt aan al die mensen. En vergeet daarbij ook zeker niet dat er voor de barbecue ruimte moet overblijven. Bij een fikse regenbui is het immers lastig om het vuur aan te houden.

Vraag 2: Waar wil je de terrasoverkapping neerzetten?

Veel mensen plaatsen een terrasoverkapping tegen hun woonhuis aan zonder te weten dat er ook terrasoverkappingen te koop zijn die je vrijstaand in je tuin kunt plaatsen. Het grote voordeel van een vrijstaande overkapping is dat je rondom de constructie een schitterende tuin kunt aanleggen waardoor je het gevoel krijgt middenin je tuin te zitten. Zo zit je voor je gevoelens automatisch ook meer in de natuur in plaats van op een stenen terras. Het grote voordeel van een constructie die tegen je woning is aan gebouwd, is dat er minder staanders nodig zijn en dat je vanuit je woonkamer zo je terrasoverkapping in kunt lopen.

Vraag 3: Wil je in de herfst ook gebruik kunnen maken van de overkapping?

Dat een terrasoverkapping bescherming biedt tegen de weersomstandigheden is bekend, maar dan dien je wel een model uit te zoeken dat afsluitbaar is met behulp van zijwanden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan terrasoverkappingen van Weinor.
Een aantal van de modellen van dit merk zijn namelijk geheel afsluitbaar, zoals bijvoorbeeld de glasoase. Overigens is het niet zo dat een afsluitbare overkapping garantie biedt voor comfortabel buiten zitten tijdens de onstuimige herfstdagen. Ook in de herfst kunnen de temperatuur namelijk flink naar beneden schieten en kan het zelfs in een afsluitbare constructie koud worden. Een oplossing is dan om te kiezen voor de aanschaf van terrasverwarming. Maar op de echt koudere dagen is ook dat niet meer comfortabel. Heb je dus de wens dat je ook tijdens de dagen waarop het echt koud is onder de overkapping kunt zitten? Overweeg dan om niet voor een terrasoverkapping te kiezen, maar voor een serre. Een serre is namelijk geïsoleerd en biedt veel meer comfort tijdens de koude dagen.

Vraag 4: Hoe ziet jouw ideale terrasoverkapping eruit?

Hoewel je over het algemeen weinig gedoe met de gemeente zal krijgen als je besluit om een terrasoverkapping tegen je huis aan te bouwen of in je tuin zitten, zullen er altijd bepaalde beperkingen zijn die in de vorm van gemeenteregels zijn vastgelegd. Wanneer je dus bijzondere wensen hebt ten opzichte van de constructie, bedenk dan ook dat je misschien een conflict met de gemeente kunt krijgen als je de constructie zomaar neerzet. De geldende regels van de gemeente schrijven namelijk onder andere voor over hoe groot een aanbouw aan je woning mag zijn. Het is dus verstandig om ook altijd even contact op te nemen met de gemeente in jouw woonplaats en te vragen naar de geldende regels. Door de 4 besproken vragen aan jezelf voor te leggen, ga je veel beter voorbereid het oriëntatieproces in en weet je ook veel beter naar welke modellen je wel en welke je niet hoeft te kijken. Wel zo fijn als je bedenkt dat de keuze enorm groot is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *