De voornaamste nieuwe woontrends van 2016

Wat? Nu al de nieuwe woontrends voor 2016? Jazeker, het woonseizoen 2016 komt er inderdaad al aan. Het duurt niet lang meer of we gaan weer gezellig en warm binnen zitten bij de open haard.

De trendwatchers, designers en stylisten zijn natuurlijk al een hele tijd bezig met de nieuwe woontrends en meubelcollecties voor 2016. Voor ingewijden zijn de nieuwste woontrends voor de winter van 2015/2016 natuurlijk al lang geen geheim meer. Trendwatcher Lidewij Edelkoort heeft daar vorig jaar in haar “Trendforecast Interior & Lifestyle 2016” namelijk al het nodige van verteld. In dit artikel zullen we iets meer vertellen over Lidewij’s visie op de woontrends voor komend seizoen.

Woontrends en modetrends 2016

Lidewij Edelkoort vertelt dat woontrends en modetrends vaak naar elkaar kijken. Modetrends zijn wel veel vergankelijker en minder trendgevoelig dan woontrends. Waar modetrends soms met een paar maanden alweer uit het straatbeeld zijn verdwenen gaan woontrends soms wel vele jaren mee. Wat een paar jaar gelden een nieuwe woontrend was, zou ook volgend jaar nog steeds populair kunnen zijn. Zo komen er elk jaar weer nieuwe trends maar zullen er ook trends zijn die langzaam minder populair worden. Omdat woontrends wat langer mee gaan, en ook als ze al “uit” zijn vaak nog best wel acceptabel zijn, hoeven we ons interieur gelukkig niet bij iedere nieuwe trend te gaan vernieuwen. Het is natuurlijk wél leuk als we het, met wat kleine aanpassingen en aanvullingen, langzaam met de veranderende trends mee kunnen laten gaan.

Ovale, ronde vormen

Volgens Lidewij gaan we in ons interieur meer ronde, ovale vormen gebruiken. Dit thema, dat Lidwij “Egg” noemt, zou het komende jaar wel eens helemaal kunnen gaan worden. Deze toch wat zachtere vormen gaan we combineren met zachte, lichte, natuurlijke en vrolijke kleuren, zoals huid- en poedertinten. De meubels en accessoires in die ronde en ovale vormen worden vooral vervaardigd van natuurlijk materialen.

Multifunctionele slaapkamer

De functie van de slaapkamer gaat veranderen volgens Lidewij. Het wordt een extra, multifunctionele leefruimte om te relaxen, luieren of zelfs eten.

Natuur in huis

We gaan volgens Lidewij ook veel meer natuurkleuren zien in onze interieurs. Als tegenhanger van de eerder genoemde vrolijke, lichte tinten zal mosgroen één van de populairste kleuren worden. Dat past ook bij een andere trend, namelijk dat we de natuur in huis gaan halen. Een overvloed aan groen door middel van planten, gecombineerd met andere natuurlijke materialen zoals ijzer, steen en hout. Dat geldt niet alleen voor decoratie en stoffering zoals kussens en vloerbedekking, maar ook voor meubilair waarbij we zien dat met name trendy designstoeltjes met houten poten, zoals de Consilium stoelen, tot de populairste modellen zullen gaan behoren.

Brei- & haakwerk

Vorig jaar werd het al een beetje aangekondigd, middels het feit dat macramé weer helemaal terugkomt in de woontrends. Dat gaat zich voortzetten, in de woontrernds van 2016 zien we daar nog veel meer van. Kleedjes, breiswerkjes, gehaakte kleden en kussentjes, poefs en nog veel meer. In tegenstelling tot vroeger zien we dat beiwerk nu meer in geometrische vormen in plaats van in de ouderwetse bloemen uit oma’s tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *