Kopzorgen over je website?

Heb je kopzorgen over je website?

Een website kan je best kopzorgen opleveren. In de communicatie, de promotie en de commercie hebben websites een onmisbare functie gekregen. Degenen die nog niet over een website beschikken en dat zijn vooral kleine ondernemingen, kijken  wellicht zorgelijk tegen het opzetten van een website aan. Zeker als omgaan met een laptop en specifieke programma’s niet je dagelijks werk is.

Beschik je al wel over een eigen website, dan wordt menigeen achtervolgd met de vraag of die wel brengt wat je ervan had verwacht. Het is namelijk niet zo eenvoudig om vooraf een prognose te maken van je kansen via een website. Natuurlijk zijn tal van zaken boven water te halen, zoals het aantal bezoekers, reacties, aanvragen of bestellingen. Maar is die opbrengst ook wat je zou mogen verwachten?

Websitebeheer gaat nog al eens gepaard met onzekerheid

Een website bestaat in feite uit twee componenten; het design en de tekst. Een belangrijke voorwaarde is dat die twee bij elkaar aansluiten of beter gezegd, elkaar versterken. Iedereen zal het met deze stelling wel eens zijn maar hoe wordt dat in de praktijk gebracht en door wie? Je kunt ervoor kiezen een website zelf te maken met hulp van sjablonen die je bijvoorbeeld bij je provider kunt kiezen. Als dergelijk werk op een PC of laptop niet je hobby is, kun je het maar beter uitbesteden. Er zijn genoeg websitebouwer die dat voor je willen doen en zij hanteren een grote verscheidenheid aan tarieven. Een eerste kopzorg dus om een juiste keus te maken. Niet elke websitebouwer is ook een tekstschrijver en wellicht voel je jezelf daartoe ook niet geroepen. Gelukkig zijn er ook genoeg tekstschrijvers voorhanden en ook dan is een selectie noodzakelijk. Uiteindelijk moet de tekst, inclusief alle SEO techniek, ertoe leiden dat een bezoeker van je website tot actie overgaat. Kopzorg nummer twee dus.

Wat wil je met je website bereiken?

Of je nu nog een website wilt gaan maken of dat je al een website een tijdje online hebt, doelgroepen en markten blijven in beweging. Een website die een of twee jaar geleden een goed uitgebalanceerde tekst meekreeg kan na verloop van tijd toch weer gedateerd zijn. In ieder geval moet je blijvend checken of je site nog past bij je doelgroep. Als je nog geen doelgroep had vastgesteld dan is dat de eerst noodzakelijke actie. Doelstelling en doelgroep gaan hand in hand. En als je kunt bereiken dat die doelgroep jouw site daadwerkelijk bezoekt dan moet de opzet en de tekst van dien aard zijn dat men ook tot de actie besluit waarop jij zit te wachten. Een goede toepassing van de SEO (zoekmachine vriendelijke tekst) is daarbij onontbeerlijk. Een ervaren tekstschrijver kan je effectief van dienst zijn.

Hoe beoordeel je jouw eigen website?

Zoals het ook vaak met advertenties en reclamespotjes gaat ben jij het, samen met de ontwerper, die een oordeel geeft over het website ontwerp. De kans is groot dat je die gaat beoordelen vanuit je eigen gevoel, je smaak en ervaring. Dat moet je vooral ook doen, want uiteindelijk ben jij het die er geld insteekt. Maar een ding mag je nooit maar dan ook nooit vergeten. Beoordeel je website vooral vanuit het denken en doen van je doelgroep. Beeld en tekst moet de mensen aanspreken die jouw doelgroep vormen. En de trends van jouw doelgroep willen ook nog wel eens veranderen met het gevaar dat dan je website niet meer up-to-date is. Nu is het niet altijd eenvoudig om je in de gedachtewereld van je doelgroep te verplaatsen. Gelukkig is er nu een hulpmiddel beschikbaar die je kan helpen om je website vanuit de verpersoonlijking van  jouw doelgroep te beoordelen. Dit hulpmiddel is een gratis te downloaden e-book met de titel “Hoe effectief is mijn website?”. Dit e-book zal je op een overzichtelijke wijze  en met een gerichte vraagstelling een objectief beeld geven van je website. Bovendien zal je duidelijk worden of je website aangepast moet worden en zo ja, op welke punten. Dit e-book is evengoed nuttig als je nog geen website hebt. Dan weet je, voor dat je eraan begint, wat jouw doelgroep van je site verwacht waardoor je kopzorgen over je website kunt voorkomen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *