Glasvezel-modem

Glasvezel met een glasvezelmodem

Een glasvezelmodem is natuurlijk geheel onmisbaar wanneer dat je gebruik wilt gaan maken van het internet via de ultramoderne glasvezelverbinding  (of glasvezeltelevisie en glasvezeltelefonie). Het modem maakt gebruik van lichtpulsen (lichtsignale) die vervolgens worden om gezet in bruikbare signalen die een computer, televisie of een telefoon zal herkennen en kunnen “vertalen”. Het modem zorgt dus voor de omvorming naar een bruikbaar signaalsoort waarmee je uiteindelijk  kunt gaan surfen (en of dergelijke online bezigheden). De snelheid van glasvezel is zo erg snel dat er nu al bekend is dat het in de toekomst nog steeds de beste optie is voor data communicatie voor zowel Telecom, televisie, internet en dergelijke data-uitwisselingen. Voor het gebruik van glasvezel heb je wel een nieuwe modem nodig omdat de werking geheel anders is dan bij een ADSL of COAX aansluiting.

Waarom een glasvezelmodem?

Een Glasvezel-netwerk maakt slechts gebruik van lichtsignalen, welke op een ongekende razendsnelle wijze heen en terug worden verstuurd (tegelijkertijd!). Het grote snelheidsvoordeel hiervan is dat de snelheid (bandbreedte) bij het up-loaden linear ligt aan de downloadsnelheid. Daardoor kunnen zowel internet als televisie tegelijkertijd (inter-)actief zijn en in twee gebruikt kunnen worden. Helaas is de glasvezeltechniek niet begrijpbaar voor online apparaten zoals televisies, telefoons en computers, daarvoor is het modem nodig. Dit was ook het geval bij kabel of te wel coax internet en ook bij de ouderwetse ADSL verbinding, waar ook gebruik gemaakt werd van een modem die de signalen omvormde tot begrijpbare taal. Een glasvezel-modem gebruiken we dus om lichtsignaal om te zetten in een standaard signaal die universele protocollen ondersteunen om te kunnen communiceren. Daarnaast zorgt een modem ervoor dat het internetsignaal kan worden gesplits met de signalen voor de televisie apparatuur  en het telefonie netwerk in en om het huis. Kort gezegd is een modem dus een apparaat wat de ene taal vertaald naar een andere. Dit maakt het mogelijk om te communiceren met alle merken en soorten apparatuur zonder je zorgen te maken over compatibiliteit.

De maat van een glasvezelmodem

De moderne glasvezel-modems lijkensprekend op de ouderwetse ADSL en COAX modems die we de laatste jaren gewent zijn en ook de afmetingen van de modems waar we tot nu toe gebruik van hebben gemaakt zijn vrijwel indentiek. Net als een “oud” modemapparaat voor het internetsignaal (dan wel niet televisie en telefoniesignaal) via kabel-/ADSL  betreft het circa de helft van een a4 pappiertje. Dit is natuurlijk wel een beetje afhankelijk van het modemmerk dat je kiest of gratis in bruikleen krijgt van de door jou gekozen provider. Als je overstapt naar glasvezel kun je dus moeiteloos het nieuwe apparaat kwijt op de plek waar je je huidige verouderde model modem hebt staan of hangen.

Lampjes op het glasvezelmodem

Statuslampjes: Zoals je waarschijnlijk al gewend bent van de oudere modems werkt een modem voor het glasvezelnetwerk identiek  met ledlampjes om de werking en verbinding te kunnen controleren , de zogehete status lampjes. Zo kun je zien wanneer je modem online is door het onlinelampje wat groen kleurt als je correct verbonden bent met het netwerk en dus online bent, kun je zien aan de telefoonlampjes of de telefoonverbinding correct werkt en of hij in gebruik is en zo heeft bijvoorbeeld ook de WIFI functie welke tegenwoordig standaard is in glasvezelmodems een lampje zodat je kunt aflezen dat je draadloos internet in werking is. Niet elk modemmerk heeft exact de zelfde werking, functies en dus ledjes dus voor de precieze lampjes en de werking hiervan kun je kijken in de gebruiksaanwijzing welke geleverd is bij de modem, mocht je deze kwijt zijn dan kun je op internet genoeg informatie vinden over vrijwel alle modems. Mocht dit niet het geval zijn neem dan contact op met de klantenservice van jouw glasvezel-provider zodat je weet hoe jij de lampjes op de modem kunt aflezen.

Locatie van het modem

In principe kun je jouw nieuwe glasvezel overal plaatsen, waarschijnlijk het makkelijkste op de plek waar jij oude coax of adsl modem hebt of had geinstalleerd en geplaatst. Houd er wel rekening mee dat als je gebruik maakt van het draadloos internet het belangrijk is om de modem zo veel mogelijk centraal te plaatsen. Het modem plaatsen in het midden van de woning is optimaal, al is dit helaas niet altijd mogelijk omdat het glasvezel-signaal opgepikt moet worden op de plek waar jou glasvezel de woning binnenkomt, meestal is dit in de woonkamer bij de gevel of in de meterkast.

Aansluitingen van de modem

In de huidige tijd hebben veel huishoudens meerdere apparaten die gebruik maken van internet.
Naast computers die je het beste kunt aansluiten doormiddel van een kabel hebben veel glasvezelafnemers een grote variatie van draadloze en mobiele apparaten, denk aan smartphone’s, tablets en ga zo maar door. Zodra je glasvezel hebt afgesloten en je de modeminstallatie gaat doen neem dan de tijd om de aansluitmogelijkheden te bekijken en overdenk hoe je alles aan gaat sluiten zodat je de beste verbinding tot stand brengt.  Desktop computers en audio en visuele apparaten welke een vaste installatieplek hebben kun je het best verbinden met een ethernet kabel  zodat je geen last zult ondervinden van storingen en dergelijke verbindingsproblemen. Draadloze apparaten kun je gemakkelijk verbinden met de WPS (Push ‘n’ Connect) knop of via het wachtwoord wat doorgaans onder op de modem staat genoteerd (sticker). Ivm met veiligheid van hackers is het altijd aan te raden om het fabriekswachtwoord te wijzigen in een eigen gekoze wachtwoord. Gebruik wel een moeilijk wachtwoord met speciale tekens, zo voorkom je dat straks alle buren gebruik maken van jou slecht beveiligde draadloze netwerk.

Aansluiten van de glasvezel-modem

Aansluiten van de modem is simpel, naast de glasvezelaansluiting die je natuurlijk nodig hebt heeft het apparaat wat je van je glasvezelleverancier hebt gekregen, gekocht of hebt geleend ook netspanning nodig , een stopcontact dus! dit kan nog wel eens lastig zijn met de kabels wegwerken omdat niet elk huis een stopcontact heeft op de plek waar de modem moet aangesloten worden. (de plek waar de glasvezel kabel het huis in komt). De meeste modems worden geleverd met een adapter omdat deze doorgaans werken op zwakstroom, dus minder dan 24 volt. Dit zorgt dat het modem geen stroomvreter word. Gebruik maken van een verlengsnoer bij het aansluiten van een glasvezelkastje is geen probleem!

Modem activatie

Zodra je bent voorzien van een glasvezelverbinding en je hebt het glasvezel installatiepakket ontvangen kun je direct aan de slag. Instructies zitten bijgevoegd aan jou installatiepakket en installatie is doorgaans voor iedere leek goed te doen. Bespaar je de kosten van een installatiemonteur die providers vaak aanbieden want alles uitpakken, aansluiten en instellen is een fluitje van een cent met de bijgeleverde documentatie. Zodra je de glasvezelkabel achterin het modem hebt geplaatst en de stekker in het stopcontact hebt gestopt dien je, zodra het online lampje groen kleurt, de modem te activeren. De modem activatie code heb je bij je pakket gekregen en misschien al een paar dagen eerder per post (ivm veiligheid). Zorg dat je modem is verbonden met een desktop computer of een laptop zodat je middels een ethernet kabel direct alle instellingen kunt configureren van de modem en zijn ingebouwde routeereigenschappen die bijvoorbeeld de Experia Box heeft (KPN glasvezel)

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *