Aandoeningen aan de longen

Je longen zijn van levensbelang, immers deze organen zorgen ervoor dat je kunt ademhalen. Voor veel mensen is dit vanzelfsprekend en doen ze het dag en nacht zonder erbij na te denken. Maar wist je dat voor andere mensen het helemaal niet zo vanzelfsprekend is om gezonde longen te hebben? Lees maar eens verder. We bespreken een drietal longaandoeningen die voor de meeste mensen onbekend zijn.

CHD

Gelukkig is deze longaandoening zeldzaam. CHD is een aangeboren ziekte waarbij in het middenrif van een baby een breuk zit. Het gevolg hiervan is dat de longen zich hierdoor niet goed kunnen ontwikkelen. Het middenrif is immers een belangrijk onderdeel van het menselijk lichaam, dat ondersteuning biedt bij het ademhalen. Normaal gesproken is het middenrif na een aantal weken zwangerschap al afgesloten, maar bij baby’s die CHD hebben is dat dus niet het geval.

Waarom kunnen de longen zich niet goed ontwikkelen?

Dit komt omdat het middenrif niet goed ontwikkeld is. Het gevolg hiervan is dat diverse organen, die normaal gesproken in de buik zitten, kunnen gaan schuiven. Dit kan ten koste gaan van de ruimte die de longen nodig hebben om te groeien. Maar ook als deze ruimte voor de longen beschikbaar blijft en andere organen dus niet gaan schuiven, kunnen de longen kampen met een achterstand in hun ontwikkeling. De mate waarin een baby last heeft van CHD, is onder anderen gerelateerd aan de mate waarin de longen zich ontwikkelen.

COPD

COPD wordt ook wel eens rokersziekte genoemd. Iemand met deze longziekte heeft beschadigde longen. Het kan onder andere komen door langdurig roken of het beroep dat iemand uitoefent waarin langdurig contact met bepaalde stoffen een dagelijkse aangelegenheid is. Door de beschadigingen ontstaan er ontstekingen die ervoor zorgen dat de productie van de hoeveelheid slijm wordt opgeschroefd. De onnodig grote hoeveelheden slijm zorgen op hun beurt voor het minder makkelijk kunnen ademen.

Wat zijn de gevolgen van COPD?

Omdat de longen beschadigd zijn, kunnen ze minder goed functioneren dan gezonde longen. Als gevolg hiervan wordt het ademhalen bemoeilijkt en krijgt degene die last heeft van COPD minder zuurstof in zijn bloed. Hierdoor kunnen eenvoudige dagelijkse activiteiten, zoals bijvoorbeeld sporten of boodschappen, doen soms lastig zijn. Afhankelijk van de ernst van de COPD loop je tegen meer of juist minder beperkingen aan.

Wat kun je tegen COPD doen?

COPD is tot op vandaag de dag nog niet te genezen. Echter, er zijn wel diverse mogelijkheden om beter om te kunnen gaan met de chronische ontsteking aan je longen. Denk hierbij aan het nemen van bepaalde maatregelen in het dagelijks leven, zoals het niet uitoefenen van bepaalde sporten en ,indien je een roker bent, stoppen met roken.

Maar het zijn niet alleen tal van maatregelen die de arts die je behandelt voor kan schrijven. De behandelend arts heeft namelijk ook nog een scala aan hulpmiddelen tot zijn beschikking waarmee hij de behandeling van COPD steeds beter kan afstemmen op de specifieke situatie van de patiënt. Een van deze hulpmiddelen is de NHG-standaard COPD. Dit is overigens geen nieuw hulpmiddel en doordat de medische wereld niet stil staat, is er afgelopen jaar zelfs een nieuwe versie van de NHG-standaard COPD uitgebracht. Benieuwd naar hoe dit hulpmiddel er uitziet? Dan kun je via de volgende link de standaard downloaden: NHG-standaard COPD downloaden.

Longembolie

Deze longaandoening zorgt ervoor dat er minder zuurstof in het bloed terecht kan komen. Bij een longembolie is er namelijk een bloedvat richting de longen verstopt. Deze verstopping kan een naar gevoel opleveren, aangezien je door de vermindering van de hoeveelheid zuurstof last kunt krijgen van benauwdheid. In veel gevallen is de oorzaak van het verstopte bloedvat een bloedprop.

Verschillende soorten longembolie

De plek waar de verstopping van een bloedvat zit, kan op diverse plaatsen in het menselijk lichaam zijn. In sommige gevallen kan dit bijvoorbeeld te midden van de longen zijn, in andere gevallen weer dicht bij de rand van de longen. Daarnaast kan ook de bloedprop van formaat verschillen en ook de aantallen waarin de bloedproppen voorkomen verschilt per patiënt. Afhankelijk van de grote van de bloedprop en de plaats waar deze zit, zijn er verschillende termen om de diverse soorten van deze longaandoening van elkaar te onderscheiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *