Crowdfunding als belegging?

Crowdfunding is van alle tijden, alleen noemden we het nog niet zo! Kon je vroeger niet meedoen aan de bouw van het nieuwe clubhuis van de scouting? Je kon bakstenen kopen voor een laag bedrag. Zo werden symbolisch alle bakstenen gekocht door bedrijven en particulieren en zo werd het geld bijeen gebracht!

Banken haakten af

Door de economische crisis werden banken bijzonder voorzichtig in het verstrekken van leningen, zeker aan starters! Al had je een prima business plan en een geweldige business case en nog mooier business model, je kreeg gewoon geen geld. De belastingdienst had ook al wat constructies mogelijk gemaakt, waaronder de Tante Agaath lening. In de boekhouding wordt het echter durf- of startkapitaal genoemd. Voor een Tante Agaath lening hoeft het geen familie te zijn, wat de naam suggereert. Het kan ieder extern persoon zijn.

Samen met de ondernemer zal een voorstel moeten worden opgesteld over welk bedrag wordt geleend en met welk doel het geld wordt ingezet. Het bedrag moet minimaal € 2.269 zijn tot maximaal ongeveer € 50.000.

Nadeel voor jouw als investeerder is, dat je geen enkele invloed hebt en ook de lening niet is verstrekt met een doel op rendement.

Tijdens een informatieavond van een beleggingsclub vertelde de heer van der Veld over een crowdfunding project dat hij had begeleid als accountant. Naast dat het rendement technisch heel interessant kan zijn, is het vooral ook leuk om startende ondernemers of hele goede en vaak innovatieve ideeën mee te financieren!

Hoe doe je mee met crowdfunding?

Er zijn legio websites waar je crowdfunding ideeën kunt traceren. Er zijn internationale sites als kickstarter, maar ook in Nederland zijn een groot aantal sites beschikbaar. Om toch een beetje ‘safe’ te gaan, zijn er 2 sites die er zeker uitspringen. Symbid, die ook met groet uitgevers werken, waardoor zij een stevige groei hebben meegemaakt en er talloze succesvolle projecten zijn afgerond. Geldvoorelkaar is in 2010 opgericht en de eerste site die ook een eigen AFM vergunning heeft! Voor zover te meten is, is dit het grootste crowdfunding platform in Nederland.

Het is in ieder geval aan te raden te kijken naar de grotere sites, met een uitstekende reputatie. Enerzijds hoe ze omgaan met de investeerders, maar ook de selectie van de projecten die wel en niet in aanmerking komen. Wat leuk is, is dat je met relatief weinig geld kunt investeren in verschillende projecten. Hiermee spreidt je je risico en is er een gerede kans op interessante rendementen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *