Waarvoor dient een cirkelzaag?

Wat is een cirkelzaag? Een vraag die bij veel beginnende klussers speelt, want waar kun je een cirkelzaag precies voor gebruiken? Kortgezegd is een cirkelzaagmachine niks anders dan een zaagmachine die zaagt door middel van een cirkelzaagblad. Dit cirkelzaagblad heeft een aantal scherpe tanden die door het materiaal heen zagen. Dit gebeurd door een motor die met een hoog tempo ronddraait. Het enigste wat je hoeft te doen is de machine vooruit duwen. Houd er rekening mee dat een cirkelzaagmachine alleen geschikt is om rechte stukken te zagen! Bochten zagen of een lichte afbuiging maken is dan ook niet mogelijk. Drie belangrijke kernmerken van deze zaagmachine behandelen we in dit blogbericht.

Kies het juiste zaagblad

Het zaagblad is beschikbaar in veel varianten. Daarbij kun je onderscheid maken in het aantal tanden, asgat diameter en natuurlijk de diameter van het zaagblad als geheel. Een cirkelzaagblad met meer tanden heeft een fijnere zaagsnede, maar een matige zaagsnelheid. Zaagbladen met weinig tanden creëren een grove zaagsnede, maar maken wel een hoge zaagsnelheid mogelijk. Daarnaast kun je met een groter zaagblad natuurlijk dikkere planken, balken of platen zagen. Kortom er is nogal wat keus! Welke kies jij?

Verschillende soorten cirkelzagen

De benaming cirkelzaag is eigenlijk een overkoepeld woord voor meerdere zaagmachines. Eén ding hebben ze allen gemeen. Namelijk dat ze allemaal beschikken over een cirkelzaagblad. Toch zijn er een aantal dingen die verschillen. Denk bijvoorbeeld aan de kernfuncties. Een aantal soorten cirkelzagen die er zijn: afkortzaag, tafelzaag, mini- en handcirkelzaag. Naast deze meest bekende heb je ook nog kleine aftakkingen.

Hulpmiddelen tijdens het zagen

Een cirkelzaag zaagt al heel recht, maar een aantal hulpmiddelen kunnen natuurlijk niet overbodig zijn. Bijvoorbeeld de geleiderail om makkelijk en snel lange lengtes weg te zagen. Zonder een lijn te hoeven trekken of alles nauwkeurig uit te tekenen. Andere hulpmiddelen zijn een parallelgeleider, stofafzuiging en lasergeleider. Ideaal om te zien of je nog wel de zaaglijn volgt of lichtelijk begint af te wijken. Verder kun je natuurlijk ook verstekzagen, wat tot een hoek van ongeveer 45 graden kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *